Gå til hovedindhold

Tilbud der matcher borgeren

Alt efter hvor i landet, man bor, har kommunerne vidt forskellige tilbud til borger med en demenssygdom. I Næstved bruger de blandt andet klippekort til aktiviteter og det at matche borgerne.

Det er lovgivningen, der sætter rammerne for, hvilke tilbud der skal være for borgere med demens - men kommunerne har vidt forskellige måder, de tolker loven på.

I Næstved Kommune er der blandt andet fokus på både det helt praktisk - men også på at give borgerne tilbud, hvor de kan være sammen med andre, der kan højne deres livskvalitet.

Det fortæller demensspecialist i Næstved Kommune, Betina Karin Lassen.

“Det er jo blandt andet noget simpelt, som at få tømt skraldespanden eller hentet posten. Og så er der blandt andet også et system med klippekort, der er delt op i halve timer, som man kan bruge til forskellige ting, som for eksempel at gå en tur eller få et ekstra bad eller noget andet.”

Aflaste pårørende

Af de mindre praktiske tilbud i Næstved Kommune findes der også daghjemmet på Korinthvej, som har en del borgere med demens i en svær fase.

“Det er oftest til dem, der venter på en plejehjemsplads, og det kan være med til at aflaste de pårørende, som ofte er meget belastede. Her er der også mulighed for at spise aftensmad, inden borgeren med demenssygdommen igen skal hjem,” fortæller demensspecialist Liselotte Vad Nedergaard Løve.

Det specielle ved tilbuddet er, at det har åbent alle dage, hvis der er behov.

“Samtidig er det trukket lidt væk fra alt der hedder plejehjem og plejeboliger, og det gør, at dem der ofte ikke vil i nærheden af et plejehjem, faktisk godt vil med.”

Matcher borgerne

En ting, som demensspecialisterne fremhæver ved Næstved Kommunes aktiviteter, er, at de lægger vægt på at matche borgerne.

“Når borgerne kommer ud på aktivitetscentret, så prøver vi at gøre, så hende, der måske kun er 60 år og ret velfungerende, ikke kommer til at sidde sammen med en masse gamle damer, der ikke er så velfungerende, for det er ikke med til at højne hendes livskvalitet. For det handler om at øge livskvaliteten for både den pårørende og for dem, der har en hukommelsessygdom,” forklarer demensspecialist Liselotte Vad Nedergaard Løve, der fortæller, at det oftest er personale med specialviden om demens, der står for aktiviteterne.

“På plejecentrene er der frivillige, og vi har faktisk en besøgshund, som er rigtig eftertragtet, og andre steder kommer der daginstitutioner på besøg. Så der er forskellige måder, hvor vi prøver både at integrere samfundet, og også at anvende frivillige,” siger demensspecialist Betina Karin Lassen.

“Derudover arbejder vi blandt andet sammen med Alzheimerforeningen, som også har nogle tilbud til de pårørende, og også til mennesker med demens. De har blandt andet ungecamps, hvor dem som har unge pårørende, kan være sammen med andre unge, ligesom mange er glade for højskoler for mennesker med demens, hvor de kan have en rigtig god oplevelse.”